Barcelona je víc než jen paella a tapas. Vydejte se na cestu pestrých chutí a lahodných katalánských specialit.
Už jste někdy cestovali za gastronomií? Pokud se do Barcelony vydáte za jejími pestrými chutěmi, určitě neprohloupíte. Spojení španělské kuchyně s tou katalánskou, směs okouzlujících chutí a osvěžující nápoje si zamiluje snad každý.
Pokud se vám při slovech španělská kuchyně vybaví hlavně paella, sangria, tapas či gazpacho, Barcelona vás nezklame. Byla by však škoda neochutnat i tradiční jídla katalánské kuchyně. Dobré gazpacho si nejlépe vychutnáte například při návštěvě Malagy v jižní Andalusii, odkud tato studená polévka pochází.
20 jídel, které je třeba v Barceloně ochutnat
- Tapas
Tapas nebo katalánsky tapes jsou velmi populární v celém Španělsku. Jsou to pochutiny, které si Španělé vychutnávají se sklenkou vína nebo cavy. Někdy jen doplňují příjemné posezení u drinku, ale většinou se jich objedná několik pro celý stůl a stane se z nich večeře.
Tapas mohou být teplé i studené a pro Barcelonu je jich typických několik. Pintxos jsou odnoží tapas a většinou vypadají jako naše jednohubky – kousek pečiva je spojen párátkem se šunkou, sýrem, olivami nebo lecčím, co je k dispozici. V Barceloně mají v oblibě například i typickou bramborovou omeletu, různé šunky, sýry a mořské plody.
- Patates Braves
Tyto pikantní brambory jsou dalšími z oblíbených tapas, které jsou typické pro celé Španělsko. I v Barceloně se připravují podobně jako ve zbytku Španělska, i když každý region je může dochutit jinak. Základem jsou brambory nakrájené na kostičky a smažené v oleji. Před servírováním se polijí pálivou omáčkou z rajčatového protlaku, koření, cibule, česneku a olivového oleje, případně i majonézy. - Arròs Negre
Když budete chtít vyzkoušet typickou španělskou paellu a budete mít tu možnost, jděte raději do Valencie, odkud toto jídlo pochází. I v Barceloně se určitě najde restaurace, která nabízí chutnou paellu, ale za vyzkoušení stojí podobný pokrm, který je pro Barcelonu a Katalánsko mnohem typičtější.
Arròs negro je paelle tak podobná, že ji volají také „černá paella“. Svou barvu získává z inkoustu ze sépie, který se do jídla přidává. Arròs negre se vaří s rýží a mořskými plody, jako sépie, krevety a kalamáry.
- Mar i Muntanya
Typické katalánské jídlo mar i muntanya se skládá z masa a krevet. Jeho název je metaforou pro jeho ingredience – mar znamená „moře“ a reprezentuje krevety nebo jiné mořské plody a montaña znamená „hora“ a značí maso. V tomto receptu se většinou používá kuřecí maso a mar i muntanya lze podávat s rýží nebo samotné. - Calçots
Calçots jsou podobné jarní cibulce s podobnou, ale jemnější chutí. Dozrávají na podzim a v zimě, kdy se k nim tradičně váže oslava žně. Většinou se připravují na grilu nebo na ohni a podávají se s omáčkou romesco, která se skládá z rozmixovaných rajčat, paprik, chleba, česneku, ořechů, octa, soli a olivového oleje. - Mandonguilles amb Sipie
Barceloňané hlavně v zimě jedí teplá jídla, mezi něž patří i mandonguilles amb sípie, což jsou dušené masové kuličky se sépií. Na závěr vaření se přidává picada, což je vlastně omáčka k zahuštění. Připravuje se ze šťávy z vaření nebo iz vody, do které se přidá česnek, olivový olej, chléb a mandle nebo jiné ořechy. Vše se smíchá v hmoždíři a tato hustá omáčka se na závěr zamíchá do jídla. - Ànec amb Peres
Kachna na hruškách se většinou podává v restauracích zaměřených na katalánskou kuchyni. Je tradičním jídlem, jehož recept se dědí po generace a každá rodina jej připravuje jinak. Jak však název napovídá, dvě věci nesmí chybět – pečená kachna a hrušky. - Esqueixada
Jedním z typických katalánských jídel, která se podávají jako tapas, je esqueixada. Je to studený salát připravený z tresky, papriky, cibule, rajčata, olivového oleje, soli a octa. Někdy se přidávají také olivy, vařená vejce nebo lilek. Treska použitá v salátu je syrová, ale měly by se z ní odstranit všechny kosti a bývá solená a sušená. - Bacalla amb Samfaina
Solená a sušená nebo polosušená treska je v katalánské kuchyni velmi populární. Používá se také v tomto receptu, kde se vaří se směsí samfaina. To je zeleninová směs podobná francouzskému ratatouille, která v katalánské kuchyni sestává z lilku, cukety, česneku, olivového oleje, rajčata a cibule. Treska se většinou připravuje dušením a servíruje se na zeleninové směsi. - Truita de Patates
Španělská bramborová omeleta se podává zejména jako předkrm nebo tapas. Podle originálního receptu se připravuje pouze z brambor a vajec, ale existují různé recepty s cibulí, paprikou, klobásou a jinými ingrediencemi. - Canelons
Canelons jsou barcelonskou verzí italských cannelloni. Jsou to závitky z těsta plněné masem, zeleninou nebo rybím masem a zapečené se sýrem a bešamelovou omáčkou. V katalánské kuchyni se jedí hlavně na Vánoce, kdy se na nádivku používají zbytky masa z vánoční večeře. - Botifarra amb Mongetes
V Londýně si vychutnáte bangers & mash a v Barceloně zase botifarra amb mongetes. V prvním případě jde o anglickou klobásu s bramborovou kaší, ve druhém o podobné jídlo – katalánskou klobásu s fazolemi. V Barceloně můžete toto jídlo ochutnat k snídani, obědu nebo večeři – může se jíst leckdy a je skvělé s chlebem nebo bramborami. - Cua de Toro
Skutečnou specialitou španělské a katalánské kuchyně je cua de toro – dušený býčí ocas. Chutná a aromatická omáčka je směsí šťávy z masa, zeleniny a červeného vína. Maso a omáčka se většinou servírují s brambory. - Bombes de Patata
O bombes de patata se říká, že pocházejí z barcelonské čtvrti La Barceloneta. Jsou to smažené bramborové koule, tradičně plněné masem, ale naleznete také vegetariánské verze. Nejčastěji se jedí jako tapas polité štiplavou bravas omáčkou nebo aioli. - Cargols a la Llauna
Grilované šneci jsou jednou z delikates katalánské kuchyně. Šneci mají málo tuku a kalorií, ale obsahují mnoho minerálů, vitamínů a bílkovin, a tak se staly oblíbenou pochoutkou nejen v Katalánsku, ale iv celém Španělsku. Připravují se buď na grilu nebo v troubě. - Pa amb Tomàquet
V Barceloně si rozhodně nenechte ujít pa amb tomàquet – univerzální a jednoduchou pochoutku, která se hodí ke všemu. Jedná se o opečený chléb potřený rajčatovou omáčkou, který se podobá italské bruschette. Chléb se potírá i česnekem a olivovým olejem. - Espinacs amb Panses i Pinyons
Jednoduchý recept na dušený špenát je katalánskou klasikou. Čerstvý špenát se krátce podusí a promíchá s olivovým olejem, česnekem, sušenými rozinkami a piniovými oříšky, které mu dodají křupavost. Katalánci ho jedí jako zdravou a chutnou přílohu k hlavním jídlům. - Escalivada
Nejen vegetariáni si v Barceloně mohou pochutnat na zeleninovém pokrmu escalivada. Uzená zelenina se tradičně griluje a je samotná jako tapas nebo doplňuje ryby či maso. Ze zeleniny se běžně používá lilek, paprika, rajče, česnek a cibule. - Pernil Ibéric
Pernil iberic, známá také jako jamón ibérico nebo iberská šunka je sušená šunka, na které si pochutnávají nejen obyvatelé Pyrenejského (Iberského) poloostrova. Jídá se samotná a nakrájená na velmi tenké kousky. Dát si ji můžete také na opečený chléb či do salátu. - Croquetes
Sušená šunka se používá také pro přípravu chuťovky, která má své verze snad po celém světě. Španělské krokety se připravují z těsta plněného šunkou, masem nebo jinou náplní podle chuti. Smažené se jedí většinou jako tapas.
10 barcelonských dezertů, na kterých si pochutnáte
- Crema Catalana
Dezert crema catalana je podobný francouzskému crème brûlée. Crema catalana je vlastně pudink z mléka, cukru, žloutek a citrónové kůry dochucený vanilkou a skořicí. Na povrch se nasype cukr, který se karamelizuje, nebo se místo něho používá karamelový toping, avšak ten nepatří do tradičního receptu. - Mel i Mató
Mató je čerstvý katalánský sýr z ovčího nebo kozího mléka, který se podobá italské ricottě nebo našemu slovenskému tvarohu. Tento sýr se je pouze sladce, nejčastěji s medem ve formu dezertu mel i mató. Občas natrefíte na verzi s ořechy nebo cukrem, avšak ten pravý mel i mató sestává pouze ze dvou ingrediencí. - Llet de Pasqua
Dezert populární hlavně na severu Španělska v překladu z katalánštiny znamená velikonoční mléko nebo ze španělského překladu smažené mléko (leche frita). Tradičně se tento dezert jedl na Velikonoce a jiné svátky, ale dnes ho Španělé jedí, kdykoli na něj mají chuť. Připravuje se z mléka převařeného s moukou nebo škrobem, vajec, cukru, citrónové kůry a skořice. Zhoustlé mléko se nechá vychladit, nakrájí se, obalí a smaží. - Bunyols
Smažené koblihy se v Katalánsku jedí hlavně během církevního postního období. Jedí se samotné nebo s kávou, a to nejen v Katalánsku, ale různé verze naleznete také v celém Španělsku, Itálii, Latinské Americe či dokonce na Filipínách. U nás se jim nejvíce podobají koblihy. - Churros
Churros – katalánsky xurros, jsou podobné bunyols. Nejenže jsou vyrobeny z podobného těsta a smažené, ale jsou také populární ve Španělsku, Portugalsku i Latinské Americe. Jedí se buď samotné obalené v cukru a skořici, nebo s čokoládovou polevou. Můžete je jíst jen tak nebo s kávou, případně s horkou čokoládou. - Menjar Blanc
Menjar blanc je jednoduchý dezert připravovaný z mandlí, cukru a škrobu. Ochucuje se klasicky skořicí a citrónovou kůrou. V Barceloně a Katalánsku se tento dezert konzumuje už od dávného středověku a Katalánci na něj nedají dopustit. - Carquinyolis
Pokud jste si už někdy dali kávu v Itálii, carquinyolis vám přijdou povědomé – jsou totiž velmi podobné italským biscottům nebo cantucci. V Barceloně je také ochutnejte právě s kávou, čajem, horkou čokoládou či sladkým vínem. Suché sušenky z mouky, vajec, cukru a mandlí chutnají skvěle samotné is vaším oblíbeným nápojem. - Catànies
Slaďoučká čokoládová pochoutka je charakteristická pro oblast Vilafranca v Katalánsku, která je od Barcelony vzdálena asi 1 hodinu. Ochutnat ji samozřejmě můžete také v Barceloně a těšit se můžete na vrstvy čokolády, karamelu a oříškové směsi. Dnes existují také různé variace, například kávové, ovocné nebo jogurtové kuličky. - Coca
Coca je typickým dezertem Vánoc, Velikonoc a oslav Svatojánské noci v Katalánsku. Na těsto nebo do něj se dává například čokoláda, mandle nebo ovoce. Španělé pečou i slanou cocu se slaninou, zeleninou, tuňákem nebo třeba ančovičkami. Ingredience se buď zapečou v cestě, nebo na něm – tak se coca dělá nejčastěji. - Panellets
Malé chutné kuličky se v Katalánsku jedí nejčastěji v období Svátku všech svatých. Nejen katalánské mandle zdobí tento oblíbený dezert – najdete také verzi s piniovými oříšky. Sladký marcipánový dezert je nejčastěji doplněn sklenkou sladkého vína.
10 nápojů, které je třeba v Barceloně vyzkoušet
- Sangrie
Žádná návštěva Španělska by se neměla obejít bez posezení při sklenici sangrie. Osvěžující alkoholický nápoj obsahuje červené víno, ovoce a různé verze obsahují také brandy, ledovou ovocnou drť či limonádu. Existují také nealkoholické verze, kde se víno nahrazuje hroznovou šťávou nebo ovocnou limonádou. - Cava
Pokud budete mít možnost, v Barceloně určitě ochutnejte šumivé víno cavu. Až 95 % veškeré cavy se vyrábí v Katalánsku, a tak se stala jedním ze symbolů gastronomie tohoto regionu. Svým charakterem šumivého vína je podobná prosecci nebo šampaňskému, ale milovníci šumivých vín ocení odlišnosti v chuti, která je více citrusová a svěží. - Cafè amb Llet
Cafè amb llet je typ kávového nápoje podobný capuccinu nebo latte. Tato káva většinou nemá mléčnou pěnu a poměr mléka ke kávě je 1:1. Španělé si ji nejčastěji dopřejí k snídani, ale i po obědě či večeři. - Cafè Trifàsic
Typickým kávovým nápojem v Barceloně je café trifàsic. Dokáže vás správně „nakopnout“, ale pozor – obsahuje alkohol. Sestává z espressa, občas mléka a alkoholu. Tím může být rum, whisky, koňak nebo jiný podobný alkohol. - Ratafie Catalana
Tradiční katalánský likér místní znají už stovky, ba až tisíce let. Nasládlý alkohol se vyrábí z vlašských ořechů a pije se velmi studený. Nejčastěji si ho Katalánci dopřejí před jídlem nebo po jídle spolu s dezertem. - Granissat
Ovocná ledová dřeň je skvělým nealkoholickým osvěžením zejména během dní, kdy slunce pořádně pálí. Nejčastěji má citrónovou příchuť, ale naleznete i různé jiné ovocné variace. Ochutnejte ho buď z barů a restaurací, nebo ze stánku se zmrzlinou. - Víno
Posezení u tapas perfektně doplňuje sklenici kvalitního vína, po katalánsky vi. Katalánské víno Penedès je oblíbené mezi místními i turisty nebo ochutnejte i jiná španělská vína, která stojí za to, jako například červené víno Rioja. Milovníkům vína se bude líbit vinařství Can Calopa, které se nachází asi 1 hodinu od Barcelony a nabízí ochutnávky vína, jakož i prohlídku samotného vinařství. - Pivo
Někteří z nás na orosené pivo přes léto nedají dopustit. I v Barceloně je samozřejmostí, že si studené pivko (cervesa) vychutnáte v téměř každém baru či restauraci. Ochutnejte barcelonská piva Moritz, Estrella Damm nebo jiná z mnoha menších a méně známých místních pivovarů. - Orxata
Nealkoholický nápoj orxata pochází z Valencie, ale vychutnáte si jej iv Barceloně. Vyrábí se z ořechů xufa, tedy šachora jedlého, cukru, mléka a skořice. Nejlepší si jej vychutnáte studený jako osvěžení během horkých letních dnů. Nepleťte si tento nápoj s horchatou z Latinské Ameriky, která je vyrobena na bázi rýže a neobsahuje ořechy. - Vermut
V Barceloně ochutnejte typický vermut, který si místní rádi vychutnávají jako aperitiv před obědem. Je tak populární, že přátelé se scházejí na něco, co volají l´hora del vermut = hodina vermutu, kdy si tento nápoj spolu vychutnávají samotný, s tapas nebo právě před obědem. V Barceloně dokonce najdete i několik vermuteries – podniků zaměřených na vermut. - Druhé největší město Španělska a hlavní město Katalánska Barcelona je bohaté nejen na památky, architektonické skvosty a krásné pláže, ale také úžasné chutě a čerstvé suroviny. A nejlepší je, že si zde každý najde to své – vegetariáni i milovníci masa či mořských plodů, lehkých chuťovek, kvalitního vína i osvěžujících nápojů si Barcelonu zamilují.
Tip redakce: Nechte se inspirovat chutnými recepty, které z Vás udělají hvězdu kuchyně.